• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
COSTICA RUSU DIN BACAU
Costica Rusu

Costica Rusu este un anonim din Bacau care construieste pe banii statului si face arogante la Geneva. Costica Rusu nu are curaj sa faca arogante in Bucuresti si este destul de discret, poza sa fiind inexistenta in paginile ziarelor de scandal din Romania. Rusu este pasionat de masini.

Masinile Ferrari ale lui Costica Rusu i-au impresionat pe elvetieni

 

Costica Rusu si sotia acestuia, Carmen, au reusit sa stirneasca admiratia, dar si invidia elevetienilor. Editia de ieri a ziarului “Cotidianul” relateaza pe larg despre escapada sotilor Rusu in Geneva, oras in care studiaza fiica lor. Zilele trecute, familia Rusu s-a urcat fiecare la Ferrari-ul lui, BC-01-RUS si BC-101-RUS si au purces spre orasul elvetian sa participe la serbarea de sfirsit de colegiu al tinerei absolvente. Trecerea sotilor Rusu pe strazile Genevei in cele doua autoturisme de marca i-au impresionat pe elvetieni care cu mic cu mare au sarit sa admire masinile. Afaceristul bacauan a stirnit insa admiratia si altor parinti, miliardari din diferite colturi ale Europei, veniti si ei sa participe la sarbatoarea absolventilor din prestigiosul colegiu elvetian. Printre odraslele magnatilor care in vata aici se numara si nepotul proprietarului renumitei firme “Hermes”. Costica Rusu este un cunoscut om de afaceri bacauan, care activeaza in doemniul constructiilor. Cea mai mare pasiune a lui este sa colectioneze masini, de-a lungul anilor mindrindu-se cu o serie de exemplare foarte scumpe. Costica Rusu a refuzat insa politicos mereu presa care a vrut sa ii prezinte colectia de autoturisme, dar o parte dintre ele, cum sint cele doua Ferrari, un Porche sau altele pot fi admirate si pe strazile urbei noastre.

 

Ziarul de Bacau – 29 iunie 2010

 

 

 

Unde sunt milionarii Bacaului?

 

Revista Capital a facut publica lista milionarilor in dolari din Romania. Moldova si-a luat si ea felia de tort, in aceasta zona regasindu-se afacerile cu imobiliare, din industria alimentara si dinagricultura care apartin unui numar de 22 de afaceristi. Averea totala detinuta de acestia fiind de 1,4 miliarde de dolari. In Bacau, doar patru mari afacerisiti s-au mentinut in standardul echipei de la “Capital”, averea totala a acestora ridicandu-se la aproximativ 251 de milioane de dolari.

Regula avuta in vedere, in acest an, de ziaristii de la “Capital” a fost ca averile celor nominalizati sa depaseasca pragul de 12-13 milioane de dolari, fata de 10 milioane, in topul din anul precedent. Asta ca urmare a evolutiei impresionante a preturilor terenurilor si imobilelor. Judetul Bacau ocupa un loc 15 in clasamentul pe tara al celor mai bogati oameni, cu o avere totala evaluata la 240-251 milioane de dolari.

Dintre cei patru oameni de afaceri care detin aceasta colosala avere, cel mai mult a reusit sa agoniseasca Costel Casuneanu si familia, plasandu-se pe locul 56 in Topul celor mai bogati 300 de romani. Averea acestei familii a fost evaluata la aproximativ 100 de milioane de dolari. De altfel, o parte din averea lui Casuneanu &Co ar putea fi usor explicata daca luam in seama ca, anul trecut, a reusit sa-si adjudece licitatia pentru reparatiile autostrazii Bucuresti-Pitesti, valoarea totala a proiectului fiind de peste 30 de milioane de euro. Mai mult, luna trecuta, firma PA&Co, apartinand familiei Casuneanu, a depus o oferta si pentru licitatia privind deszapezirea Bucurestiului. Retinem un amanunt la acest capitol, acela ca sotii Casuneanu au reusit sa blocheze licitatia, depunand o contestatie prin care cereau modificarea caietului de sracini, in asa fel incat firma bacauana sa poata fi luata in considerare la licitatie. Cert este ca afacerile din ultimul an ale lui Casuneanu au mers foarte bine, fapt ce i-a permis, printre altele, sa creasca de aproape sapte ori numarul de angajati, ajungand, in prezent, la 730 de persoane. La evaluarea averii familiei Casuneanu, echipa de la “Capital” a luat in calcul toate afacerile acesteia, printre care s-au numarat si cele din industria lemnului, din constructii si din transporturi etc.

Alti doi afaceristi bacauani care au intrat si in acest an in topul celor mai bogati romani sunt fratii Dragos si Adrian Paval. Astfel, cu avere comuna de aproximativ 75-80 de milioane de dolari, cei doi frati au prins un onorant loc 80 in Topul “Capital”. Notabile in sporirea afacerii celor doi bacauani sunt cele doua centre comerciale deschise la Targoviste si la Roman, la care se adauga un al treilea, aflat in stadiul de finalizare, la Piatra Neamt. De altfel, fima Dedeman, detinuta de fratii Paval, reprezinta principala afacere care i-a indreptatit sa fie plasati printre primii 100 de romani in ceea ce priveste averile. De altfel, afacerile pe anul trecut ale fratilor Paval au crescut cu 60 la suta, fata de anul anterior, ritm care va continua acelasi trend, tinand cont de investitiile totale ale grupului de firme Dedeman, din acest an, care se ridica la 25 de milioane de euro.

O surpriza poate fi considerata evolutia unui alt om de afaceri bacauan, Costica Rusu, cunoscut mai ales ca proprietarul cunoscutei firme de constructii Unic General Constructor, implicata in multe proiecte importante care se deruleaza la nivelul judetului Bacau. Curiozitatea este faptul ca omul de afaceri bacauan se afla exact la mijlocul Topului “Capital”, averea detinuta plasandu-l pe ocul 150. Mai trebuie spus ca detineri importante mai are Costica Rusu si la firmele, la fel de cunoscute in Bacau, Rombet si Electroconstructia ELCO. Afacerile lui Costica Rusu au dospit mai ales ca urmare a cresterii pietei imobiliare, multi bacauani si nu numai, dupa achizitionarea de terenuri, au trecut, in mod evident, la construirea de case si alte obiective. Prin urmare, omul de afaceri bacauan a fost inspirat sa investeasca intr-o alta statie de betoane, intr-o linie de boltari si pavele si intr-o statie de asfalt, plus in achizitionarea de masini si utilaje. ~n total, investitiile in aceste obiective se ridica la peste 3,5 milioane de euro. Retinem, la acelasi capitol, al investitiilor, spatiile comerciale si apartamentele incluse intr-un proiect ambitios (de 6.400 de metri patrati) ce se deruleaza intr-o zona ultracentrala a municipiului Bacau, la care se adauga un alt proiect, ceva mai mare, de circa 7.800 de metri patrati de cladiri, care va fi finalizat anul urmator. Exprimate in cifre, afacerile lui Costica Rusu au crescut de la 12 milioane de euro, in 2005, la 15,5 milioane de euro, anul trecut, ceea ce i-a asigurat un profit de 360.000 de euro, in crestere cu 150.000 de euro fata de anul precedent. Partea si mai buna este faptul ca afacerile pe anul trecut au fost depasite in numai jumatate de an, in 2007, asigurandu-i deja un profit egal cu el din 2006.

In fine, cel de-al patrulea milionar in dolari al Bacaului este onesteanul Damian Mereu, pozitionat pe locul 209 in clasamentul realizat de echipa de la “Capital”, cu o avere de 25-26 milioane de bancnote verzi. Profitul lui Mereu este asigurat tot de bisnisul cu produse din marca Croco, ajunse, din fericire pentru el, chiar si pe pietele mult mai pretentioase din Germania si din alte state occidentale. Mereu mai are si plasamentele la bursa, de “doar” 300.000 de lei. De altfel, investitiile de circa 2,5 milioane de euro, realizate, anul trecut, in marirea capacitatii de productie a fabricii la 91 de tone pe zi a fost principalul resort care a dus la sporirea averii omului de afaceri onestean. Retinem, asadar, ca in 2006, afacerile lui Damian Mereu au fost de circa opt milioane de euro.

Interesant de remarcat la finalul acestui text ca, din clasament, se remarca lipsa unor afaceristi bacauani care, in anii trecuti, ocupau locuri importante, cu averi de milioane de dolari. Asadar, printre milionarii in dolari ai tarii care lipsesc din topul “Capital” se numara atat omul de afaceri din Podu Turcului, Dorinel Umbrarescu, fratii Doru si Sergiu Sechelariu si Ionel Maftei, patronul societăţii Metalbac&Farbe. O explicatie ar putea fi data de faptul ca unele firme ale oamenilor de afaceri inclusi in topul de anul trecut au avut un ritm prea lent de dezvoltare, cu cifre de afaceri extrem de scazute, fara profit sau cu profit nesemnificativ. “Altii au «uitat» sa-si depuna bilantul de venituri la Ministerul Finantelor si au refuzat sa ne ofere detalii despre afacerile pe care le deruleaza sau dovezi ale averilor pe care le detin”, au precizat ziaristii de la revista “Capital”. Lipsesc din Bacau si alte nume “grele” cu afaceri de milioane de euro, sursele “Capital” sustinind ca o serie de oameni de afaceri se ascund aproape cu “disperare” de publicitate, paravane in firmele lor fiind rude sau prieteni.

 

Observator de Bacau – 1 decembrie 2007

 

 

 

Curca si Costica versus PD-L

 

Anchete politico- disciplinare in cadrul PD-L Bacau! Pentru ca si-a “executat” colegul de partid Vasile Dragusanu si a facut politica patronului in detrimentul politicii de partid, consilierul local Liviu Curca va face obiectul unei analize. Analiza care s-ar putea solda cu sanctiuni, dupa cum sustine presedintele PD-L Bacau.

Politica firmei versus politica de partid, sau Curca si Costica împotriva PD-L?! Apele  si asa tulburi tulburi la nivelul organizatiei PD-L Bacau - in contextul ezitarii sau incertitudinii care pare să planeze asupra aliantei PD-L - PSD - au fost involuburate si mai tare, chiar de catre un membru PD-L. Actul de loialitate, fata de patron si nu fata de partid, jucat in AGA CET, si care s-a soldat cu revocarea din functie a propriului coleg de partid Vasile Dragusanu, i-a adus lui Liviu Curca o ancheta politico – disciplinara de partid. Cel putin asta sustine presedintele de partid, care il acuza pe Liviu Curca de faptul ca face politica patronului Costica Rusu in locul politicii de partid.

 

Mai mult, ereticul pedelist este amenintat cu sanctionarea pe linie de partid.

 

Cea mai grava sanctiune de care poate fi pasibil Liviu Curca o reprezinta excluderea din partid sI, în consecinta, pierderea fotoliului de consilier local.

 

BacauTV – 25 aprilie 2009

 

 

 

Soții Rusu au “defilat” cu două Ferrari decapotabile prin Geneva

 

Afaceristul băcăuan Costică Rusu şi soţia sa, Carmen, i-au lăsat cu gurile căscate, zilele trecute, pe locuitorii Genevei prin defilarea cu flota familială de Ferrari decapotabile: BC-01-RUS şi B-101-RUS, scrie Cotidianul . Soţii Rusu au participat la serbarea sfârşitului de an de la colegiul elveţian unde învaţă fiica lor.

Nu doar genevezii au fost impresionaţi de bunăstarea cunoscutului afacerist băcăuan. Şi miliardarii în euro, adică părinţii colegilor fiicei soţilor Rusu, au fost invidioşi pe dublul-mixt de Ferarri decapotabile pe care le-a scos la paradă familia Rusu. La respectivul colegiu învaţă sute de copii de miliardari în euro ai Europei. Printre ei, şi nepotul proprietarului de la firma Hermes. Este pentru a doua oară când familia respectuosului Rusu descinde atât de impresionant în civilizata urbe a Genevei.

Rusu este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Bacău. Acesta este proprietarul firmei Rombet, care a înregistrat în 2008 un rulaj de 21,6 milioane de euro

 

steagulRosu.ro – 28 iunie 2010

 

 

 

Costica Rusu – locul 196 – Constructii si imobiliare -> cifra de afaceri 45 milioane euro

 

In ultimii 2 ani, costructiile si afacerile imobiliare s-au dovedit a fi o mina de aur pentru cei care au investit in aceste domenii.

Rombet, fima bacauana condusa de Costel Rusu, este unul dintre cei mai importanti jucatori din regiune, cu o cifra de afaceri de circa 20 milioane de euro. La acestea se adauga investitiile imobiliare, afaceristul bacauan construind spatii comerciale si apartamente pe o suprafata de peste 13.000 de mp, in municipiul Bacau.

Grupul de firme condus de Costica Rusu este compus din societatile Rombet, Electroconstructia Elco si UnicGeneral.

Averea lui Costica Rusu consta in business-urile pe care la dezvolta. A ajuns la acest nivel reinvestind profitul cum trebuie. Numai in 2007, Rusu a investit peste 3 milioane de euro in cea de-a treia statie de betoane din Bacau.

”Nu am umblat niciodata cu bani in buzunar. Chiar daca se spune ca am o avere rezonabila, nu am vazut niciodata cum arata 1 milion de dolari in bancnote puse teanc una peste alta. Banii vin si pleaca ! Circula !”, spune Costica Rusu.

 

Top 500 Adevarul – 2008

 

 

 

Problemele ANL Gheraiesti - Bacau, departe de a fi terminate

 

In vara anului precedent ar fi trebuit, teoretic, ca cei peste 100 de proprietari din cartierul de lux creat in parcul Gheraiesti sa-si ia in primire locuintele la cheie, asa cum este stipulat in acte.

De atunci insa unii s-au mutat pe propria raspundere, iar altii asteapta neputinciosi sa primeasca locuinta pentru care platesc.

Problema pungii de gaze descoperite sub unul dintre imobile pare fara rezolvare si cauzeaza, la randul ei, alte inconveniente, care se traduc toate in cheltuirea, neprevazuta initial, de bani si nervi.

ANL Gheraiesti ridica niste probleme. Cea mai grava este punga de gaze descoperita sub una dintre casele in care ar fi trebuit sa se mute doua familii. Daca oamenii isi schimbau resedinta pe malul lacului, ar fi existat posibilitatea unei explozii, lucru deloc de neglijat.

Asa ca nimeni nu se leaga la cap: Electrica refuza sa lege cartierul la energie electrica, iar distribuitorii de gaze au aceeasi atitudine. Deci casele, unele finalizate, nu pot fi locuite. Cel putin nu cu acte in regula, pentru ca unele familii au optat sa se mute in inima naturii pe propria raspundere.

Pentru ca tot tavalugul sa se opreasca, trebuie sa nu mai fie gaze in subsol. Aici ar trebui, teoretic, sa intervina Agentia Nationala de Resurse Minerale care sa-si scoata punga de gaze – resursele de aceasta natura sunt in proprietatea agentiei.

Pentru aceasta, ANL Bacau a cerut interventia institutiei abilitate, dar lucrurile au trenat mai mult decat ar fi fost necesar. Directorul ANL Bacau, Constantin Strungariu, se arata indignat de faptul ca nu a primit o mana de ajutor de la proprietarii de drept ai resurselor minerale.

Toate sapaturile pentru scoaterea gazelor din sol trebuie si ele platite. In acest moment, s-a semnat un contract intre Primaria Bacau si ANL Bacau cu firma SC Lafor Service SRL Comanesti, prin care ultima parte s-a angajat sa foreze in scopul scoaterii gazelor.

Pretul total cerut de acestia este de 2,1 miliarde de lei, bani pe care ii scoate din buzunar atat Agentia Nationala pentru Locuinte, cat si municipalitatea.

 

Constructorii, pe butuci

 

Desi un contract de anvergura celui discutat ar insemna, la final, un castig substantial, cele doua firme implicate in construirea vilelor din Gheraiesti au blocate aproximativ 18 miliarde lei in garantii. Banii pot fi returnati numai in momentul in care se face predarea la cheie a locuintelor, iar acest lucru este, deocamdata, un vis frumos.

O alta pierdere o reprezinta mentinerea lucratorilor pe santier, inclusiv in zilele nelucratoare. 7 familii au ales sa se mute la Gheraiesti, cu riscul gazelor cu tot. Intre timp, cum oamenii nu au nici o utilitate, consuma apa, energia electrica si gazele din organizarea de santier.

 

Vile pentru VIP-uri

 

In cartierul luxos din Gheraiesti au case multe figuri cunoscute ale Bacaului. Aici vor locui Leonard Rosu, directorul Spitalului Judetean de Urgenta, Doina Melinte, directorul Directiei Judetene de Sport, Costica Blagan, fostul director al societatii Semrom, Adrian Popescu, consilier local din partea PD, Costica Rusu, patronul unor societati de constructii, si altii.

 

HotNews – 31 ianuarie 2005

 

 

 

Scolile din Capitala, reabilitate de firmele de casa ale “portocaliilor” si pesedistilor

 

Firmele de casa ale guvernarii portocalii, dar si ale PSD au “pescuit” pe bani publici unele dintre cele mai grele contracte scoase pe piata, anul acesta, de Primaria Capitalei. Din cele peste 20 milioane de euro investiti de edilul Sorin Oprescu in reabilitarea scolilor, cei mai multi bani au ajuns in buzunarele unor persoane apropiate PDL si PSD.

In doua zile au hotarat unde merg zecile de milioane de euro

Pe 6 si 8 ianuarie anul acesta, Primaria Municipiului Bucuresti a acordat in urma unei licitatii restranse accelerate, nu mai putin de opt contracte pentru reabilitarea scolilor, mai exact, pachetele 19-21.

Firmele castigatoare sunt Romconstruct Holding, Euro Construct Trading 98, Real Deco, Integral Buzau, Rotary Constructii si Rombet, care dealtfel sunt abonate la licitatiile Primariei Capitalei din ultimii trei ani.

La anuntul licitatiei, conditiile de participare au ingradit dreptul de participare altor firme de constructii care nu au insa legaturi cu lumea politica. Si anume cifra anuala de afaceri, din ultimii trei ani, care trebuia sa fie mai mare sau egala cu valoarea fiecarui lot de scoli pentru care participau la licitatie. Cea mai mica fiind de aproape 5.800.000 de lei iar cea mai mare, de peste 10.700.000 lei.

Scurta radiografie a firmelor care castiga contracte ca pe banda rulanta, indiferent de ce licitatii organizeaza institutiile statului, demonstreaza modul prin care se castiga milioane de euro chiar si pe timp de criza.

Din cele opt contracte scoase la vedere de Oprescu, Euro Construct Trading 98 a castigat reabilitarea a doua scoli bucurestene, valoarea estimata a lucrarilor fiind de aproape 4 milioane de euro.

Patronii firmei sunt Dan Besciu si Sorin Vulpescu, supranumiti si “regii portocalii” ai asfaltului, care detin si restaurantul bucurestean Golden Blitz, frecventat de liderii PDL, in frunte cu presedintele Traian Basescu. Iar binecunoscuta prietenie dintre “Golden Blitz” si seful statului se stie inca de pe vremea cand Basescu era la carma Primariei Capitalei.

Besciu si Vulpescu au stiut pe cine sa-si aleaga drept asociati in firmele lor, pentru ca milionele de euro sa le ajunga constant in conturi. Unul dintre asociati este si Denisa Mihaela Bugan, fosta directoare a societatii de constructii a Ministerului de Transporturi, Via Star, care a intrat in faliment inca din 2009. Insa Bugan s-a asociat cu Euro Construct Trading 98 cu un an inaintea falimentului.

Desi firma lui Besciu si a lui Vulpescu este in proces cu Primaria Capitalei in patru dosare diferite, acest aspect nu a contat pentru Oprescu atunci cand s-a decis atribuirea lucrarilor de reabilitare educationala.

AICI  INTRA REACTIE PM- CUM REUSESTE EUROCONSTRUCT  SA CASTIGE LICITATIILE,  daca ARE PE ROL 5 PROCESE CU PRIMARIA CAPITALEI SI ALTE 4, CU ALTE INSTITUTII SUBORDONATE PRIMARIEI CAPITALEI ORI PRIMARIILOR DE SECTOR.

Finantatorul de la Dinamo da bani “Cainilor” din contractele cu statul. Si asta pentru ca, Romconstruct Holding este detinută de Vasile Turcu, cu 4% din actiuni, de sotia acestuia, Elena, tot cu 4%, precum si de societatea Romconstruct Impex  SRL cu 90%. Cea din urma, fiind societate detinuta 100% de acelasi Vasile Turcu.

Boss-ul de la Dinamo a inceput cu dreptul anul acesta, dupa ce a “muscat” contractul pentru reabilitarea Colegiului National “Mihai Viteazu”, in valoare de peste 3.620.000 euro.

Meritul Cultural in grad de ofiter primit de la Ion Iliescu si relatiile de prietenie cu Vasile Blaga, i-au adus lui Turcu o solida experienta in privinta afacerilor cu bani publici. Firma sa a mai primit, de pilda, contracte pentru renovarea Muzeului National de Istorie, a Muzeului Taranului Roman si a Operei Nationale.

In ceea ce priveste societatea Rotary Constructii, itele sunt un pic mai complicate. Caci legaturile patronului Mihai Leonard Rotaru ajung pana la Ministerul Economiei si Finantelor. Mai exact, Mihai Leonard Rotaru este asociat la Anamob design SRL cu Simu Horia Schiopu. Cel din urma este administrator la Foradex, printre ai carei actionari se numara si Ministerul Economiei si Finantelor, condus in prezent de PD-L-istul Adriean Videanu.

PSD-ul de Bacau a luat contracte si in Capitala. Concret, firma Rombet S.A, administrata de Cristea Iulian Cristian, este asociata juridic cu Unic General Constructor, si detin impreuna majoritatea actiunilor Romest Betoane si Agregate. Patronul Unic General Constructor este omul de afaceri Costica Rusu, un apropiat al lui Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului, din partea PSD.

In Bucuresti, Rombet SA a reusit la prima strigare pe anul acesta sa incaseze un contract de aproape 3.200.000 de euro pentru reabilitarea unei singure scoli.

 

Corect News – fara data

 

 

 

Licitatia de 78 mil. euro pentru Biblioteca Nationala se reia

 

Rezultatul licitatiei de atribuire a lucrarilor de reabilitare a noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei (BNR), contract de 77,8 mil. euro, a fost anulat in urma contestatiei in instanta depusa de compania de constructii Aedificia Carpati, iar Ministerul Culturii nu va mai semna contractul cu consortiul format din Rotary Constructii, Rombet si UTI Instal.

"In urma deciziei luate de Curtea de Apel, beneficiarul proiectului, Ministerul Culturii si Cultelor - Unitatea de Management a Proiectului, este obligat sa reia procedurile de evaluare a ofertelor, iar rezultatul anterior va fi anulat", au declarat pentru ZF reprezentantii ministerului.

Acestia nu au au dorit sa ofere mai multe detalii privind procesul de reevaluare a ofertelor, urmand sa faca un anunt in urmatoarele zile. Contractul pentru reabilitarea noului sediu al BNR, inceput in anul 1986, ar fi trebuit sa fie atribuit pe 2 septembrie, insa proiectul a fost blocat dupa depunerea contestatiei in instanta de catre Aedificia Carpati.

Curtea de Apel a admis pe 24 noiembrie plangerea formulata de Aedificia Carpati si a dispus anularea rezultatului procedurii si, pe cale de consecinta, anuleaza raportul procedurii de evaluare a ofertelor.

Lucrarile de reabilitare a Bibliotecii Nationale, pentru care au fost alocate fonduri de 77,8 milioane de euro din cele circa 200 de milioane de euro imprumutate de statul roman de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), trebuie sa fie finalizate in termen de maximum 33 de luni.

Aedificia Carpati, companie detinuta de omul de afaceri Petre Badea, a fost infiintata in 1992 prin reorganizarea Trustului Carpati si a fost implicata in constructia mai multor imobile detinute de stat precum Palatul Cotroceni, Palatul Parlamentului sau Teatrul National.

Rotary Constructii este controlata de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru, Rombet este detinuta de omul de afaceri bacauan Costica Rusu, iar UTI Instal face parte din grupul UTI al lui Tiberiu Urdareanu.

 

Ziarul Financiar – 25 noiembrie 2008

 

 

 

Ei sunt milionarii motociclişti

 

Pasiune sau fiţă? Câţiva dintre cei mai bogaţi români nu se sfiesc să îşi etaleze, de câte ori au ocazia, bolizii pe două roţi. Săptămânalul Capital a realizat un top cu cei mai bogaţi motociclişti din România. Ediţia de anul acesta a Top 300 Capital apare mâine pe piaţă.

 

Călin PopescuTăriceanu

Celebrul accident cu motocicleta în care a fost implicat în anul 2006 nu l-a făcut să renunţe la acest hobby. Pre¬mierul poate fi în continuare văzut deplasându-se cu încredere pe două roţi, fie că e vorba de motocicletă, de scuter sau bicicletă. Firma sa, ATS, este şi importatorul Harley Davidson în România.

 

Ilie Penescu

Ilie Penescu deţine împreună cu fratele său compania Pic Piteşti, este pasionat nu doar de auto¬mo¬bilele de lux şi de curse, ci şi de motociclete. De altfel, este fericitul proprietar al unui Kawasaki. Vân¬ză¬rile de vehicule mo¬to¬rizate pe două roţi au crescut, anul trecut, în România, cu 78,7% la 3.141 unităţi.

 

Elan Schwartzenberg

Elan Schwartzenberg, motociclist cu vechime - peste 20 de ani de experienţă - deţine un Harley Davidson, care este şi mo¬to¬rul său preferat.

În Ro¬mâ¬nia, importatorul oficial al producătorului american de mo¬to¬ciclete Harley Davidson e compania ATS, firmă deţinută de premierul Călin Popescu Tăriceanu.

 

Emil Cristescu

Emil Cristescu deţine o motocicletă enduro KTM. Preţul unui model enduro 690 e de 8.220 de euro, iar cel al unui model RC9 depăşeşte 13.000 de euro.

 

Costica Rusu

Afaceristul băcăuan Costică Rusu deţine un KTM Enduro şi participă la întrece¬rile anuale de profil din ţară.

 

Bogdan Piţigoi

Pe lângă pasiunea pentru maşini, afaceristul ieşean Bogdan Piţigoi îşi face timp şi pentru motociclism.

Deţine un motor Suzuki, pe care-l încalecă pentru a scăpa de stres.

 

Libertatea – 14 octombrie 2008

 

 

 

Rusu pierde contracte in fata unui fost angajat

 

Milionarul Costica Rusu (foto) incepe sa aiba probleme cu fostii apropiati. Pana mai acum ceva vreme, Electroconstructia Elco SA castiga cam toate contractele derulate de primarie in ceea ce priveste iluminatul public sau alimentari cu energie. Si nu pentru ca ar fi o mare prietenie intre primarul Stavarache si Rusu, ba din contra. Doar ca Electroconstructia Elco era cea mai mare firma din domeniu si-si permitea sa mearga la licitatii si cu preturi mai mici. Mai nou insa, a mai aparut pe piata un jucator important. Este vorba despre Sofin Invest, societate la care actionar majoritar este Sorin Iordache, fost apropiat de Costica Rusu. In anii 2004, 2005 si 2006, Iordache era un fel de mana dreapta a lui Rusu, fiind administrator la mai multe societati controlate de omul de afaceri. Inclusiv in perioada in care Rusu a fost actionar pentru o scurta perioada la Gazeta de Bacau si Gazeta de Neamt, Iordache era administratorul firmei care edita cele doua publicatii. Dupa aceea a intervenit o ruptura intre cei doi. Iar acum, Iordache este un concurent serios pentru Rusu. Ultimul contract castigat de Sofin Invest este cel cu primaria si priveste realizarea iluminatului la pasajul rutier spre cartierul CFR. Contract care se ridica la suma de 253.954 de lei fara TVA.

 

Criticati.ro – 23 noiembrie 2010

 

 

 

Programele ANL - cadouri de zeci de miliarde pentru firmele de partid

 

Ambitiosul program de constructie de locuinte al Guvernului Adrian Nastase isi arata, la aproape un an de la lansare, si fata mai putin vazuta - si nu tocmai placuta. Desi arata minunat pe hartie,

Ambitiosul program de constructie de locuinte al Guvernului Adrian Nastase isi arata, la aproape un an de la lansare, si fata mai putin vazuta - si nu tocmai placuta. Desi arata minunat pe hartie, cata vreme cifra de 38.000 de locuinte pentru tineri sarea oricui in ochi, aplicarea sa in practica tradeaza tot mai evident faptul ca accentul se pune mai mult pe vilele construite in sistem ipotecar, pentru potentatii zilei. Insa asta nu e totul. O sumara trecere in revista a firmelor de constructii care au primit comenzi sa ridice imobile prin Agentia Nationala pentru Locuinte releva un fapt surprinzator: in marea lor majoritate sunt societati cu puternice legaturi, mai mult sau mai putin vizibile, cu partidul de guvernamant. Oficialii ANL si autoritatile locale sustin sus si tare ca totul s-a facut pe baza de licitatie. Asa o fi - desi bunele traditii dambovitene ne-au aratat de multe ori ca la noi o licitatie nu este automat si garantia unei competitii corecte. Nu putine au fost licitatiile negociate si transate dinainte intre potentialii concurenti - de regula prin parcari, cu transferul banilor dintr-un portbagaj in altul - iar prezentarea in fata comisiei nu a fost decat o suava sceneta. Si parca e greu de crezut ca cele mai bune societati din tara asta sunt exact firmele de partid. Valcea

 

Constructii prin ANL sub obladuirea PSD

 

 In municipiul Rm. Valcea se afla in constructie 28 de case prin "credit ipotecar" si 108 apartamente si garsoniere pentru tineri, la care se adauga 140 de locuinte sociale, toate prin MLPTL. Licitatia pentru realizarea acestor investitii a avut loc la ANL, licitatie care a fost castigata de S.C. Antares din Rm. Valcea, unde director este un consilier municipal - Constantin Radulescu, presedintele organizatiei judetene Valcea a PSD. Locuintele ce se realizeaza prin credit ipotecar au termen de dare in functiune 30 martie, iar celelalte tot in cursul acestui an. De notat ca utilitatile si sistematizarea pe verticala a locuintelor realizate prin ANL se executa de alte firme - Forconcid SA din Rm. Valcea, S.C. Trust 3 SRL Rm. Valcea etc,, care au solicitat Consiliului Municipal reactualizarea preturilor. Brasov

 

Vilele ANL - construite de un sereleu pesedist cu sute de milioane datorii la buget

 

O data venit la putere, PSD-ul a preluat, si la Brasov, afacerea ANL. Sub cuvant ca n-are terenuri de dat gratis pentru "vilele de lux ale bogatanilor pedeseristi", premierul liberal Ghise a refuzat sa puna la dispozitie, in Brasov, terenul necesar construirii prin ANL a cartierului cu 260 de vile cu credit ipotecar si 96 de garsoniere si apartamente "sociale" destinate tinerilor, anuntat de pesedisti. Asa incat afacerea a fost "mutata" la Sacele, unde primarul PSD Gheorghita Mutu a disponibilizat imediat 14 hectare, in zona turistica Darste. Dupa cum ne-a declarat acesta, lucrarile la blocurile de locuinte pentru tineri - ce urmeaza a fi inchiriate de Primarie - au inceput deja cu banii alocati de ANL. Pentru zona de vile - din care peste 100 au si fost contractate - s-au obtinut toate avizele, iar saptamana viitoare Consiliul local va aproba si PUZ-ul. Dupa case, rapid, va incepe realizarea infrastructurii - canalizare, apa (pe banii primariei), gazul metan si retelele electrice si de telefonie (pe cheltuiala Distrigaz Sud, Electrica si Romtelecom). De prisos sa mai spunem ca, pentru construirea cartierului ANL de la Darste, au fost "selectate" doar firme ale unor pesedisti. Astfel, blocurile cu cele 96 de garsoniere si apartamente de 2 camere pentru tineri vor fi construite de SC Cibin SRL, cunoscuta in Brasov mai mult ca firma de... salubritate! Cu 10 milioane lei capital social, sereleul pesedistului Liviu Baciu si al sotiei sale Valeria a avut, in 2000, 130 de angajati (permanenti sau temporari), o cifra de afaceri de 16,7 miliarde, un profit net de 1,6 miliarde si - macar atat! - nu a inregistrat datorii la bugetul statului. Cu totul altfel stau insa lucrurile in privinta SC Gotic SA, cadorisita cu construirea celor 260 de vilute cu credit ipotecar, valorand intre 30 si 60.000 de dolari fiecare, intre ai caror viitori proprietari se numara deja cativa pesedisti brasoveni de frunte. La finele anului 2000, bilantul acestei firme - in care, impreuna cu sotia sa, un alt pesedist brasovean de nadejde, Ion Dimita, detine cea mai mare parte din capitalul social de 27 milioane lei - arata astfel: 71 de angajati, 21,7 miliarde cifra de afaceri, 559,6 milioane profit net si 379,4 milioane lei... datorii la bugetul statului! Basca debitele la bugetele de asigurari sociale si de sanatate si la fondurile speciale, consistente si ele. Cum a fost selectata, la "licitatia" organizata anul trecut de ANL, o firma cu datorii de sute de milioane la buget, este, fireste, o intrebare retorica. Ramane de vazut, acum, doar care firme - pesediste, se-ntelege - se vor "lipi" de asa-zisul "antreprenor general" Gotic SRL la manoasa afacere cu construirea vilelor ANL de la marginea Brasovului. Dupa cum ramane de vazut ce firme vor "prinde", anul acesta, la Predeal si Fagaras, contractele cu ANL-ul. Vrancea

 

Primarul si viceprimarul din Focsani - constructori de nadejde

 

Lansat cu mare pompa in primavara anului trecut, programul ANL de la Vrancea l-a avut la foarfece, pentru taierea panglicii, pe insusi Adrian Nastase. Terenul pus la dispozitie gratuit de Primarie se afla intr-o zona excelenta, chiar la Drumul European 85, si se va vedea ca primarul si-a primit rasplata pentru asa bunavointa. Dupa ce sampania de la fata locului a intrat in amintire si s-a purces la treaba, a inceput marea imparteala. Antreprenor general al ambelor tipuri de constructii a fost desemnata firma MBM Construct 95 din Bucuresti - o societate cu un cazier cel putin suspect: a avut drept asociat un apropiat al liderilor PSD, Costel Bobic, iar in locul sau a venit drept actionar cu aproape 35 la suta Agentia de Valorificare a Activelor Bancare. Antreprenorul general a subcontractat lucrarile, fara a mai fi obligat la licitatie, la alte cinci firme locale, insa doua dintre ele atrag in mod deosebit atentia: Arco Construct si Danira Solar. Prima apartine primarului de Focsani, Decebal Bacinschi, iar ce-a de-a doua viceprimarului Dan Constantin Radovici - ambii membri PSD. Bacau

 

 Firma colectoare Unic General Construct

 

De pe harta programelor ANL nu putea lipsi, evident, Bacaul, judetul din care vine secretarul de stat Sergiu Sechelariu, cel care coordoneaza Agentia. Canciocul cu mortar inaugural a fost turnat tot de premierul Nastase, inconjurat de o impresionanta delegatie de partid si de stat. Pentru vilele in sistem ipotecar, antreprenor general a fost desemnata firma Unic General Construct, al carei patron, Costica Rusu, este un apropiat al fratilor Sechelariu. Ca lucrurile asa stau o dovedesc numeroasele contracte primite in ultimii ani, fara licitatie, de la Primaria Bacau, printr-un procedeu care abia acum a fost interzis de lege: spargerea aceluiasi contract in altele mai mici, astfel incat sumele sa fie sub nivelul peste care licitatia este obligatorie. Statutul privilegiat de care se bucura Unic General Construct in relatiile cu Primaria si acum, iata, si cu ANL-ul o recomanda pentru calificativul de "firma colectoare" - un concept relativ nou, care defineste exact acele firme parca abonate la banii publici, scoase in fata pentru a-i masca pe adevaratii beneficiari. Cat priveste blocurile pentru tineri, firma antreprenoare este Eccor, condusa de Ion Onofrei, fost candidat ApR pentru functia de primar al Bacaului, trecut apoi la PSDR chiar inainte ca acest ultim partid sa fie inghitit de PSD. Intamplator sau nu, firma lui Onofrei primea comenzile ANL exact in perioada in care renunta la construirea unei gradinite in favoarea societatii Conimpuls, a lui Sergiu Sechelariu. Onestiul nu se putea lasa mai prejos: acolo construieste pentru ANL firma Alconep, a consilierului PSD Ilie Alecu.

 

Consilier judetean PSD - taticul locuintelor ANL din Falticeni

 

Nici la Suceava pesedistii nu-au izbutit sa se tina deoparte de tentanta placinta care se cheama ANL. In stadiul cel mai avansat se afla orasul Falticeni, unde deja s-au dat in folosinta 33 de apartamente pentru tineri. Le-a construit firma Constar, al carei patron este Nicolae Chirap. Domnul Chirap nu e doar constructor, ci si consilier judetean din partea PSD. In municipiul Suceava, proiectele sunt in faza de aprobare si urmeaza ca in urmatoarele luni sa se organizeze licitatia pentru desemnarea antreprenorului general. Nu putini suceveni sustin ca se zbate intens in acest sens un oarecare domn Adrian Nita, care detine o firma de constructii de case de tip american, din lemn si materiale usoare. El ar vrea ca aceste case sa le vanda prin sistemul creditului ipotecar, in pofida rezervei romanilor fata de acest tip de materiale de constructii. Adrian Nita este, in acelasi timp, partener in firma Regal Glass SRL Bacau cu secretarul de stat Sergiu Sechelariu.

 

Adevarul – 30 ianuarie 2002

 

 

 

Iaşi: Costică Rusu, milionarul constructor din tată-n fiu

 

Omul de afaceri băcăuan a ales să activeze în acest domeniu pentru că nu ştie să facă altceva, după cum spune chiar el. Şi-apoi, a avut şansa de a nu lucra „nici măcar o oră la stat“. Omul de afaceri povesteşte amuzat cum a realizat prima investiţie într-o „afacere“, din „banii de la o cumetrie“: un gard, pe care l-a vopsit împreună cu soţia.

 

A sistat investiţiile pentru acest an

 

Chiar dacă au venit din proiecte mici, banii nu s-au lăsat aşteptaţi şi, în scurt timp, Rusu a intrat pe piaţa betoanelor. Este domeniul în care activează şi în prezent prin Rombet, firmă ce a înregistrat în 2008 un rulaj de 21,6 milioane de euro, mai mare cu circa 40% decât în 2007.

Când vine vorba despre această perioadă marcată de criză, Rusu spune scurt: „Am sistat anul acesta orice fel de investiţii“, precizând că la nivelul judeţului Bacău au început să se deruleze o serie de achiziţii şi fuziuni între jucătorii de pe piaţă. Potrivit aprecierilor sale, dacă până în acest an contractele pe care grupul de firme pe care îl conduce le derula erau încheiate preponderent cu firme din domeniul privat, acum a preferat să se orienteze spre contractele încheiate cu statul român.

Pentru că în cadrul fiecărei firme există un consiliu de administraţie pe care se poate baza în decizii corecte pentru businessurile sale, Rusu se poate dedica pasiunii sale de o viaţă: motoarele. Are o colecţie de motociclete, preferata sa fiind un Enduro. A fost campion naţional la raliu, însă a renunţat la activitatea sportivă de performanţă.

 

Adevarul – 12 octombrie 2009

 
 
Banner
Banner